Search

Hetken pysäyttäminen? Valokuvaajan tärkein taito?


Kuinka sinun päiväsi on mennyt? Miltä ne arjen askareet näyttävätkään jos niistä ottaisi jonkin yhden ohikiitävän hetken ja taltioisi sen yhden ainoan kuvan muotoon? Ei aina niin kaunista, mutta välillä ihan niissä arkisissa hetkistä voi löytyä kauneutta, jonka mielellään ikuistaa.


Tänä aamuna kun töihin lähtiessä aurinko oli vielä nousemassa ja lämpötila oli hädin tuskin plussan puolella. Ajelin maantiellä ja katselin sivupeilistäni kauniisti horisontin takaa nousevaa punertavaa auringon nousua ja totesin, että tämä on pakko ikuistaa! Pysähdyin Leppälahden maasillan viereen ysitien varteen ja kävelin sillalle päin ja sain mielestäni ikuistettua kuvan, joka yhdistää arjen kiireen työmatkalla ja Suomen luonnon tarjoamat kauniit hetket!

Valokuvaus on työnä jonkin verran teknologian ympärillä toimimista. On digitaalista kameraa, muistikorttia, kovalevyjä ja tietokoneita. Siihen vielä ohjelmistoja ja sosiaalista mediaa! Vaikka teknologia onkin olennaisena osana valokuvaajan arkea, niin huomattavasti olennaisempana asiana näen kyvyn pysähtyä hetkeen ja nähdä arkisissakin asioissa kauneutta, sekä tuoda kauneus luovasti ja tunteita herättävästi. Mikäli valokuvaajan elanto on kiinni ainoastaan teknisestä osaamisesta, voi tulevaisuus näyttää haastavalta, mutta luoville toimijoille tulee olemaan aina oma paikkansa! :)


-Toni Rutanen